کتاب احیای مستقیم فولاد به روش PERED

در این کتاب به توضیح فرایند احیای مستقیم فولاد به روش PERED با نگاهی به پروژه کارخانه فولاد بافت می پردازیم. کتاب فرآیند احیای مستقیم فولاد به روش پرد بصورت مختصر در این خصوص توضیح داده است و ضمن تشریح فرآیند، از تصاویر پروژه کارخانه احیای مستقیم فولاد بافت که در حال ساخت میباشد استفاده گردید است.

این پست را به اشتراک بگذارید :

در ادامه خلاصه کتاب احیای مستقیم فولاد به روش PERED با نگاهی گذرا به پروژه کارخانه فولاد بافتPersian Direct Reduction Technology خواهسم داشت.

در کتاب احیای مستقیم فولاد به روش PERED به توضیح فرایند احیای مستقیم فولاد به روش PERED با نگاهی به پروژه کارخانه فولاد بافت می پردازیم. کتاب فرآیند احیای مستقیم فولاد به روش پرد بصورت مختصر در این خصوص توضیح داده است و ضمن تشریح فرآیند، از تصاویر پروژه کارخانه احیای مستقیم فولاد بافت که در حال ساخت میباشد استفاده گردید است.

صنعت فولاد را می توان یک از پایه های مهم اقتصاد هر کشوری دانست. برخی محققان حتی مصرف سرانه فولاد را به عنوان یک شاخص جهت ارزیابی صنعتی بودن یک کشور برشمرده اند. امروزه در ایران نیز فولاد در بخش های تولیدی و صنعتی نقش بسیار مهمی را ایفا میکند. صنعت فولاد به عنوان صنعتی مادر نقش اساسی در اقتصاد ملی و رفاه جامعه دارد. بنابراین توسعه این صنعت عاملی اثر بخش بر توسعه سایر بخش های اقتصادی، صنعتی، علمی و اجتماعی کشور می باشد.

اولین تلاش برای تاسیس کارخانه آهن و فولاد در کشور به قبل ا ز سا ل 1930 میلادی بر میگردد، تلاشی که در آن زمان به علت جنگ جهانی دوم هرگز نتوانست رنگ و بوی واقعیت به خود بگیرد. تا اینکه در پایان سال 1350 سرانجام اولین کارخانه ذوب آهن با ظرفیت 550 هزار تن در سال در اصفهان بهره برداری شد. تقریبا دو دهه بعد از اتمام جنگ جهانی دوم، دو عامل بهبود وضعیت اقتصادی کشور و همچنین افزایش تقاضای داخلی فولاد، سنگ بنای تاسیس اولین کارخانه تولید محصولات فولادی در ایران را گذاشتند. در این ارتباط یک واحد نورد جهت تولید فولادهای ساختمانی در کشور بنا شد که این واحد با واردات محصولات فولادی نیمه تمام و انجام عملیات نورد بر روی آنها، محصولات خود را به بازار عرضه می کرد.

ﻓﻬﺮﺳﺖ کتاب احیای مستقیم فولاد به روش PERED شامل موارد زیر می باشد :

1- مقدمه

2- معرفی پروژه کارخانه احیای مستقیم فولاد بافت

3- تشریح فرایند کامل

4- تکنولوژی احیاء به روش پرد

5- تشریح مراحل مختلف احیاء اکسید آهن به روش پرد

5-1- گاز پروسس (Process Gas)

5-2- عملیات احیا در کوره

5-3- گاز احیایی خروجی از بالای کوره (Top Gas)

5-4- گاز خنک کننده (Cooling Gas)

6- گاز آب بندی (Seal Gas)

7- گاز پاک کننده (Purge Gas)

8- پروسس آب

8-1- سیستم های پروسس آب

8-1-1- سیستم تامین آب

8-1-2- سیستم پروسس آب کثیف

8-1-3- سیستم پروسس آب تمیز

8-1-4- سیستم آب خنک کننده تجهیزات و ماشین آلات

8-2- عملیات تصفیه آب مصرفی فرایند احیا در روش پرد (Water Treatment)

8-2-1- ﻋﻤﻠﯿﺎت ﻟﺠﻦ زدایی

8-2-2- ﻋﻤﻠﯿﺎت ﺿﺪ رﺳﻮب

8-2-3- ﻋﻤﻠﯿﺎت آﻓﺖ ﮐﺸﯽ

8-2-4- ﻋﻤﻠﯿﺎت ﺿﺪ خوردگی

9- انتقال مواد و توزیع بار کوره

9-1- بارگیری و ﺗﺨﻠیه

9-2- انتقال اکسیدهای آهن (گندله) به کوره (Oxide Material)

9-3- توزیع بار در کوره

9-4- حمل و انتقال محصول (آهن اسفنجی) – (Product Material)

10- بریکت سازی سرد

11- تجهیزات مورد استفاده در کارخانه احیاء به روش پرد

11-1- جدا کننده ها (Separators)

11-2- Mist Eliminators

11-3- کولرها (Coolers)

11-4- شستشو دهنده گازها (Gas Scrubbers)

11-5- سیستم های غبارگیر (Dust Collection Systems)

11-6- خشک کننده ها (Dryers)

11-7- کمپرسورها

11-8- پمپ ها

11-9- دمنده ها (Blowers)

11-10- هواکش ها (fans)

11-11- برج خنک کننده (Cooling Tower)

12- نگاه تصویری به پروژه کارخانه احیا مستقیم فولاد بافت

13- فرهنگ اصطلاحات

14- منابع

در زیر می توانید کتاب احیای مستقیم فولاد به روش PERED را دانلود و یا به صوت آنلاین مطالع کنید.

جهت مطالعه و دانلود کتاب های بیشتر می توانید از کتابخانه شرکت ویستا آسمان دیدن فرمایید.

عضویت در خبرنامه

اطلاع از آخرین اخبار و مقالات ویستا آسمان

اخبار و مقالات مرتبط

Related news & articles

آکادمی ویستا

گرافیت چرب: گنجینه‌ای سیاه در قلب صنایع مدرن

گرافیت چرب، که به انگلیسی **Flake Graphite** نامیده می‌شود، یکی از انواع مهم گرافیت طبیعی با ساختاری لایه‌ای و پوسته‌ای است که به دلیل ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی منحصربه‌فرد خود، کاربردهای گسترده‌ای در صنایع مختلف دارد. این ماده از معادن گرافیت طبیعی استخراج می‌شود و پس از فرآوری، به‌عنوان ماده‌ای با ارزش در صنایعی نظیر ریخته‌گری، الکترودسازی، صنایع نسوز، باتری‌سازی و روان‌کننده‌های جامد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ساختار لایه‌ای گرافیت چرب موجب نرمی و لغزندگی آن شده و این ویژگی آن را به یک روان‌کننده طبیعی تبدیل کرده است. علاوه بر این، حضور الکترون‌های آزاد در ساختار آن باعث شده که گرافیت چرب دارای رسانایی بالای الکتریکی و حرارتی باشد. همچنین، مقاومت بالا در برابر حرارت و خوردگی، آن را برای کاربرد در شرایط دمای بالا و محیط‌های خورنده مناسب می‌سازد.

فرآیند تولید گرافیت چرب شامل مراحل خردایش، آسیاب کردن، فلوتاسیون و خشک کردن است که هدف از آن‌ها جداسازی و خالص‌سازی گرافیت از مواد زائد و بهبود خواص آن برای کاربردهای صنعتی است. با این حال، تولید و استفاده از گرافیت چرب با چالش‌هایی همچون تأمین منابع محدود و مسائل زیست‌محیطی مرتبط با استخراج و فرآوری مواجه است.

با رشد صنایع الکترونیک، انرژی‌های نو و خودروهای الکتریکی، تقاضا برای گرافیت چرب در حال افزایش است و پیش‌بینی می‌شود که این ماده همچنان به‌عنوان یکی از مواد استراتژیک و کلیدی در صنایع مدرن باقی بماند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *