بازار جهانی فروآلیاژها و فروسیلیسیم بهعنوان یکی از تامینکنندگان مهم مواد اولیه برای صنعت فولاد کشور در حال فعالیت است. در بورس تهران، چهار شرکت با نمادهای “فولاژ”، “فروژ”، “فروس” و “فروسیل” مورد معامله قرار میگیرند که در ادامه به عملکرد آنها و پیشبینیهایی درباره آینده این صنعت پرداخته خواهد شد. با توجه به رشد صنعت فولاد، به نظر میرسد بازار جهانی فروآلیاژها نیز در حال گسترش است و میتواند برای سهامداران شرکتهای این صنعت پتانسیل مناسبی ایجاد کند. اما یکی از ریسکهای این صنعت، کمبود و گرانی مواد اولیه است که ممکن است در آینده تولید محصولات فروآلیاژی را با مشکلاتی روبهرو کند. همچنین، در ایران نرخ محصولات این صنعت توسط انجمن فروآلیاژی ایران تعیین میشود. عملکرد سالانه این صنعت به دلیل افت قیمتهای جهانی و تورم بالای مواد اولیه و انرژی، قابل قبول نبوده و مانند صنعت فولاد، با افت حاشیه سود در سال ۱۴۰۱ مواجه شده است.
وضعیت تقاضا برای بازار جهانی فروآلیاژها
فروآلیاژها، گروهی از آلیاژهای آهنی هستند که در صنعت فولاد برای افزایش استحکام محصولات فولادی مورد استفاده قرار میگیرند. از این رو، صنعت فروآلیاژ به عنوان یکی از تامینکنندگان اصلی مواد اولیه برای کارخانههای فولادی محسوب میشود. با توجه به توسعه صنعت فولاد و افزایش تولید محصولات آهنی و فولادی در کشور، صنعت فروآلیاژ نیز گسترش یافته و تقاضای بالایی برای آن ایجاد شده است. علاوه بر این، رشد صنعت خودروسازی در جهان نیز باعث افزایش تقاضا برای محصولات این صنعت شده است. نگاهی به قیمتهای جهانی محصولات این صنعت نشان میدهد که مواد آلیاژی و فروسیلیسیم به دلیل مشکلات زنجیره تامین، با کاهش قیمت روبهرو شدهاند و هماکنون در یک محدوده متعادل قرار دارند. (تحلیل بازار جهانی فروآلیاژها )
تولید فروآلیاژ در جهان
با رشد صنعت فولاد در چین به عنوان یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان، این کشور به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان فروآلیاژ در جهان شناخته میشود و به همین دلیل بازار جهانی فروآلیاژها همواره بر اساس تولید فولاد در چین سنجیده میشود . علاوه بر این، با توجه به توسعه شهرنشینی در برخی از کشورها، تولید فروآلیاژ در مناطق دیگری مانند آسیا و اقیانوسیه نیز تقویت شده است. پس از چین، کشورهای روسیه، برزیل، آمریکا و نروژ جزو بزرگترین تولیدکنندگان این صنعت هستند.
بازار جهانی فروآلیاژها :وضعیت بازار فروسیلیسیم
نرخ فروسیلیسیم در اکتبر 2023 به بالاترین سطح خود، یعنی بیش از ۴۴۰۰ دلار، رسیده بود. افزایش شدید قیمت ناشی از تنشها در شرق اروپا بوده و پس از افت شدید، به حدود ۱۷۰۰ دلار کاهش یافته است. احتمالاً به دلیل کمبود مواد اولیه و هزینههای بالای تولید فروآلیاژها، تولید محصولات این صنعت با مشکلاتی مواجه خواهد شد. به همین دلیل، احتمالاً بازار جهانی فروآلیاژها با واردات از سوی دیگر کشورها روبرو خواهد شد و ایران نیز در صورت استفاده از ظرفیتهای داخلی، میتواند در زمینه صادرات این محصولات پیشتاز باشد. علاوه بر این، بازارهای جهانی با محدودیتهای زیستمحیطی برای تولید مواجه هستند. قیمت فروسیلیسیم در جهان حدود ۱۷۰۰ دلار است، اما قیمت صادراتی در ایران به حدود ۱۴۰۰ دلار رسیده است. صنعت فولاد کشور پتانسیل تولید ۱۷ میلیون تن فولاد در سال را دارد و مصرف ۵ کیلوگرم فروسیلیس در تولید هر هزار کیلوگرم فولاد، باعث میشود ظرفیت تولید این صنعت تقریباً دو برابر شود. (تحلیل بازار جهانی فروآلیاژها)
شرکتهای بورسی فروآلیاژی به طبع بازار جهانی فروآلیاژها
شرکت فروآلیاژ ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان بورسی است که با ظرفیت تولید نزدیک به ۶۰ هزار تن، در حال فعالیت است. سپس، شرکت فروسیلیسیم خمین با ظرفیت حدود ۳۰ هزار تن و شرکت فروسیل ایران با نماد “فروس” با ظرفیت حدود ۲۵ هزار تن فعالیت میکند. یکی از شرکتهای دیگر نیز “فولاژ” یا شرکت فولاد آلیاژی ایران است که محصولات آلیاژی تولید میکند. این شرکتها بخش قابل توجهی از مواد اولیه خود را از داخل کشور تامین میکنند و بخشی از آن را وارد میکنند. نرخ محصولات نیز توسط انجمن فروآلیاژ ایران تعیین میشود و آمار آن در بازار جهانی فروآلیاژها سنجیده میشود.
عملکرد سالانه صنعت فروآلیاژ
با توجه به درآمد و سودآوری شرکتهای فروآلیاژی بورس ایران، مشخص میشود که این شرکتها به دلیل تورم بالای ناشی از افزایش قیمت مواد اولیه و هزینههای انرژی، با کاهش حاشیه سود همراه شدهاند. برای مثال، حاشیه سود نماد “فروژ” از ۴۸ درصد به ۲۹ درصد کاهش یافته است. در مجموع، چهار شرکت فروآلیاژی در سال ۱۴۰۱، درآمدی معادل ۱۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان داشتهاند که نسبت به سال قبل با افزایش ۲۹ درصدی روبهرو بوده است. همچنین، سود چهار شرکت مذکور در سال ۱۴۰۱، حدود ۵ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بوده که نسبت به سال گذشته، رشد ۲۵ درصدی را تجربه کرده است. بنابراین ، حاشیه سود خالص این صنعت از ۳۶ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۳۵ درصد در سال 1402 کاهش یافته است که در تحلیل بازار جهانی فروآلیاژها نیز این موضوع صدق میکند.
عملکرد سهماه ابتدایی سال 1402
صنعت فروآلیاژ در بهار ۱۴۰۲، حدود ۵ هزار و ۵۳۳ میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته که نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشد ۲۹ درصدی را تجربه کرده است. همچنین، بازار جهانی فروآلیاژها در خردادماه، ۲ هزار میلیارد تومان درآمد کسب کرده که نسبت به اردیبهشت، رشد ۹ درصدی را تجربه کرده است. همچنین فروش خردادماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، با رشد ۳۷ درصدی همراه شده است. در این میان، شرکت “فروس” موفق شده است بهار سبزتری را نسبت به سه شرکت دیگر تجربه کند. درآمد این شرکت در بهار سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشد نزدیک به ۹۰ درصدی را تجربه کرده است.
بازار جهانی فروآلیاژها و بازار فروآلیاژ در ایران در انتظار محرک قیمتی
بررسیها نشان میدهد، در صورتی که قیمت آلیاژ، محصول شرکت “فولاژ”، به میزان ۴۰ میلیون تومان به ازای هر تن تثبیت شود و نرخ شمش فولاد خوزستان به طور میانگین در سال جاری حدود ۵۵۰ دلار باشد، احتمالاً “فولاژ” موفق خواهد شد حدود ۴ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان سود خالص در سال جاری را شناسایی کند. همچنین با تحقق فرض دلار ۴۰ هزار تومانی در سال جاری، قیمت ۶۴ هزار تومانی فروسیلیسیم داخلی به ازای هر کیلوگرم و نرخ ۱۴۰۰ دلاری فروسیلیسیم جهانی به ازای هر تن، مجموع سود خالص سه نماد “فروژ”، “فروس” و “فروسیل” به ۴ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان خواهد رسید. انتظار میرود، صنعت فروآلیاژ در سال جاری، حدود ۵ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان سود خالص شناسایی کند. همچنین نگاهی به ضریب قیمت به سود فعلی شرکتهای این صنعت نشان میدهد که این نسبت در محدوده قابل قبولی قرار دارد و ریسک قیمتی سهام شرکتهای این صنعت بهشدت بالا نیست. (تحلیل بازار جهانی فروآلیاژها)
علاوه بر این، نسبت قیمت به سود آیندهنگر نیز نشان میدهد که این نسبت از میانگین بالایی برخوردار بوده و ارزندگی کافی را دارد. با توجه به اینکه رشد احتمالی سودآوری این صنعت چندان بالا نیست، انتظار نمیرود این صنعت بتواند بازدهی بالایی را نسبت به سایر همگروهیهای خود نظیر فولادیها، مس و سرب و روی کسب کند. از یک طرف قیمتگذاری صنفی و از طرف دیگر کمبود مواد اولیه و تورم عمومی کشور بهخصوص تورم صد درصدی در حوزه انرژی، حاشیه سود این صنعت را بهشدت کاهش داده است. با این حال، سهام ارزنده و مناسب در میان این چهار شرکت وجود دارد که با توجه به شاخصها و معیارهای یادشده، میتواند نقشه راهی برای تصمیمگیری در خصوص سرمایهگذاری در این صنعت باشد.
شرکت ویستا آسمان تامین کننده انواع فروآلیاژ از معتبرترین و در دسترس ترین منابع داخلی و خارجی. جهت کسب اطلاعات بیشتر و ثبت سفارش با ما در تماس باشید.